MOMENT! Jak může staré oblečení pomáhat neziskovým organizacím?

V roce 2012 se úspěšný podnikatel Richard Gazda nechal inspirovat charitativními obchody v Anglii a rozhodl se tak otevřít v Ostravě první secondhand MOMENT, který svou činností pomáhá neziskovým organizacím. Dnes existuje již 8 poboček a za rok 2018 se dokázalo vybrat sběrem použitého oblečení, které jim lidé darují více než 1 300 000 Kč.

Jak to funguje?

Tento skvělý projekt je založený na principu dárcovství a prodeje starého oblečení a dalších věcí z domácností našich spoluobčanů. Lidé tak mohou do obchodů nosit věci, které již nepotřebují. Ty jsou potom vytřízeny a dále se v obchodě prodávají. Výtěžek z prodaného zboží putuje do 7 neziskových organizací. Jednou z nich je například Kola pro Afriku, která dětem umožňují cestu do školy, a tak podpoří i celkovou gramotnost a možnost pracovního uplatnění. Tato kola darují lidé v ČR a organizace je pak pomáhá dopravit do Afriky.

MOMENT pomáhá i prostřednictvím vybraných neziskových organizací chránit životní prostředí. Bojuje proti pytláctví slonů v Africe a umožňuje mladým lidem se zdravotním postižením setkávat se s vrstevníky a umožnit jim lepší život

Od založení MOMENT ušel velký kus cesty, a tak současně pomáhá v mnoha oblastech. Spolupracuje s úřadem práce a dává šanci lidem, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Pomáhá ale i starším nad 50 let i malým dětem. Během této práce si lidé posílí sebevědomí, obnoví pracovní návyky, získají nové pracovní zkušenosti, a to jim zvyšuje šanci na budoucí zaměstnání. Zároveň také podporuje možnost dobrovolnictví v různých odvětvích a spolupracuje s lidmi, kteří jim pomáhají v rozvoji celého projektu.

V dnešní době je téma udržitelné módy natolik diskutabilní, že se recyklace oblečení ze secondhandů se stává čím dál tím víc oblíbenější. MOOMENT se snaží jít cestou, kterou pomáhá nejenom lidem okolo sebe, ale také nás učí, jak být šetrnější k životnímu prostředí.

Pokud se zrovna chystáte nakupovat online, nezapomeňte využít Podpořit.cz a svým nákupem přispět zdarma na dobrou věc. ❤️