Svět je lepší, než se zdá. Co pozitivního se v březnu stalo?

Zdravím vás a vítám u nového konceptu našich článků. Jedná se o výběr nejzajímavějších pozitivních zpráv za uplynulý měsíc a bude vycházet vždy na přelomu každého měsíce. A proč pozitivní zprávy? Krom toho, že k platformě na dobro to tak nějak patří, večerní zprávy jsou vždy plné negativity a smutných zpráv, momentálně hlavně o koronaviru a počtu nových úmrtí a nakažených. Ráda bych vám tedy tímto článkem vždy připomněla, že se na světě nedějí jen špatné věci.

Orangutan zachránil muže z řeky plné hadů

Tento pozoruhodný úkaz se odehrál v asijské rezervaci na ostrově Broneo. Jedná se o rezervaci, kde stále žije druh ohrožených orangutanů. Rezervace ale jednoho dne dostala informaci o zvýšeném výskytu hadů. Ti představují pro orangutany jednu z dalších možných hrozeb, kromě pytláků či požárů. Ve volné přírodě jsou vlastně jejich největší nepřátelé.

Proto se jeden ze strážců rozhodl je jít pochytat. Při jejich chytání se ale vydal i do jedné z řek, která je velmi bahnitá a těžko se v ní pohybuje, proto asi vypadal, že potřebuje pomoct. A tak vzniklo toto dojemné setkání. Orangutan visící ze stromu k muži v řece natáhl svou dlouhou ruku, vypadalo to přesně jako by mu chtěl pomoct a vytáhnout ho z řeky. Je až neuvěřitelné, jak nás dokáže příroda překvapit.

British Airways chtějí mít do roku 2050 nulové emise

Jelikož to je docela hodně vzdálená budoucnost, rozhodli se také v rámci udržitelnosti a snížení odpadu vyřadit většinu jednorázových produktů na svých letech a vyměnit je za ekologické náhrady. Jedná se o více než 700 tun odpadu, což je čtvrt miliardy jednotlivých položek. Jako přirovnání můžu uvést, že se tento počet jednorázových výrobků vleze zhruba do 30 000 kufrů, což je více zavazadel, než projde přes Heathrow za jeden den.

Zní to až nereálně, ale mě spíše děsí, že se tento objem odpadu vyprodukuje běžně na všech světových linkách. Proto je super, že s něčím takovým začali a můžeme jen doufat, že se k nim přidá více světových aerolinek.

Nejkrásnější strom kontinentu vyhrála česká borovice

Je až neuvěřitelné jaké soutěže můžou na světě vzniknout, nicméně tahle je zajímavá hlavně tím, že se snaží upozornit na krásu přírody taková jaká je bez přičinění člověka. A hlavně nad nutností stromů na planetě, což si stále málo lidí uvědomuje. A právě v téhle netradiční soutěži vyhrála krásna česká tři sta padesát let stará Chudobínská borovice. Je to poprvé za deset let, co soutěž existuje, kdy vyhrál náš strom.

Musím uznat, že je to opravdu krásná borovice, a hlavně výjimečná svou polohou. Nachází se totiž na malém skalnatém výběžku v zatopené obci Chudobín na Vysočině. Další zajímavostí také je, že starosta obce Vír, pod kterou oblast s borovicí spadá slíbil, že nechá vystavět tolik stromů kolik dostane borovice lajků. Skvělé gesto, jak podtrhnout důležitost soutěže. Přeji tedy hodně zdaru, jelikož vysadit 47 226 stromů asi nebude úplně jednoduché.

Nákup bezpečně

Nakup bezpečně Tomáš Čupr, zakladatel Rohlik.cz se rozhodl založit novou aplikaci Nakup bezpečně. Jedná se o aplikaci, kam si svůj sortiment může zadat jakýkoli maloobchod v Česku. Zákazník si pak jen vyhledá

Pokud se zrovna chystáte nakupovat, nezapomeňte využít Podpořit.cz a svým nákupem přispět zdarma na dobrou věc. ❤️