Giving Tuesday: Aneb v jeden den celý svět dělá dobré skutky

Představte si, že se na jeden den všichni po celém světě zapojí do dělání dobrých skutků… Tento den připadá na první úterý, které následuje po listopadovém Black Friday. Jeho posláním je, aby se každý z nás zapojil do dobrých skutků nebo dobročinnosti. 

Všichni tak můžeme tento den oslavit například tím, že zajdeme babičce na nákup, zavoláme rodičům pro lepší den, pošleme dárcovskou SMS, zajdeme vyvenčit psy do útulku, nakoupíme přes Podpořit.cz nebo přispějeme finanční dar na příběhy, které to potřebují. 

Co je to Giving Tuesday? 

Celosvětový den štědrosti a dobrých skutků. První Giving Tuesday proběhl v roce 2012 v New Yorku, kde získal obrovskou podporu a rozšířil se do celého světa. Toto úterý bylo vybráno nejen proto, že se jedná o první úterý po americkém svátku Dni díkůvzdání, ale také kvůli nákupnímu šílenství, které se koná poslední listopadový pátek známý jako Black Friday. 

Giving Tuesday vyzývá lidi po celém světě k zapojení se do dobročinných aktivit a podpory těch, kteří si zaslouží šanci na lepší život. 

Jak se zapojit do Giving Tuesday? 

Tento dobročinný den probíhá tradičně již ve více než 70 zemích světa a stal se symbolickým dnem pro dobročinnost a filantropii. Stejně jako po celém světě, se do tohoto dne můžeme zapojit společně i v České republice. 

Každý se do oslav Giving Tuesday může zapojit dle svého uvážení. Můžete poslat finanční dar vybrané neziskové organizaci nebo podpořit handicapované děti či dospělé. Zároveň se můžete podílet v rámci dobrovolnictví, sdílením charitativních sbírek nebo informovat své blízké o tomto inspirativním dni.

Výjimečný den

Jedinečnost Giving Tuesday je propojení lidí po celém světě bez ohledu na geografické hranice, podpořit dobročinnost různými způsoby a vytvářet pozitivní dopady na společnost. Podporuje různorodé projekty a organizace, a to od lokálních projektů až po mezinárodní humanitární organizace. Tím umožňuje každému zaměřit se na oblast, která mu je blízká.

Giving Tuesday přes 10 let vytváří atmosféru solidarity a vzájemné podpory, kdy se lidé soustředí na společný cíl, a to pomoci druhým. Přidanou hodnotou může být  motivace a inspirace pro další dobročinné aktivity i po skončení samotného dne, které mohou v budoucnu ovlivnit osudy stovek lidí. 

Tento den přináší prostor pro každého, kdo chce změnit svět k lepšímu prostřednictvím své iniciativy a zapojení se do společné cesty za lepšími životy pro ostatní.

Giving Tuesday v České republice

Díky skvělé Asociaci společenské odpovědnosti můžeme od roku 2016 Giving Tuesday oslavovat i u nás v České republice. Češi do roku 2022 darovali na toto štědré úterý více než 340 milionů Kč! Navíc k této neuvěřitelné částce vykonali obrovskou kopu dobrých skutků. 

Každý z nás se může jakkoliv do toho skvělého dne zapojit! Vyberte si z několika příběhů a dobrých skutků na českém Giving Tuesday nebo třeba nakupte online přes Podpořit.cz a podpořte náš aktuální příběh

Zdroje: