Proč jsme přišli s platformou Nadačního fondu Podpořit

Projekt Podpořit.cz vznikl již před dvěma lety a počet příběhů, kterým jsme pomohli a pomáháme stále roste. Jsme dobročinný FinTech, který mění nákupy na dobré skutky. Vždy jsme chtěli tímto způsobem pomáhat jen jednomu člověku nebo organizaci, vybrat cílovou částku a pak pomoct jinde, kde bude potřeba. 

Postupem času jsme zjistili, že nás některé příběhy dostaly natolik, že jsme je nemohli nechat jen tak jít dál. Nehledě na to, že nejcennější pomoc je ta opakovaná. Proto jsme se rozhodli vytvořit jednoduchou platformu, kde uživatelé Podpořit budou moci přispívat daným příběhům i potom, co jim už přes nákupy na Podpořit cílovou částku vybereme.

Trvalo to déle, než jsme čekali, ale nakonec se vše podařilo a založili jsme Nadační fond Podpořit a společně s ním spustili platformu pro jednoduché online darování – nfpodporit.cz. Web vznikal několik měsíců, ale stálo to za to. Jeho síla se projevila hned po několika týdnech, kdy jsme společně vybrali první cílovou částku.

Platforma NFPodporit se stala skvělým prostředkem, jak můžeme pomáhat našim příběhům ještě o něco více, a to hlavně díky vám, díky těm, kteří tyto příběhy podporují a sdílejí. Bez vás by to totiž nešlo. 

Koho je možné podpořit

Aktuálně je možné podpořit pětici organizací – EMOTER, Mobilní hospic Nejste sami, organizaci ISNA-MSE, brněnskou Diakonii a plzeňskou Domovinku. Kromě toho pomáháme i dvěma dětem – Štěpánkovi a Terezce, pro které se snažíme vybrat dostatečnou částku na pořízení pomůcek a vybavení, které jim pomůže v každodenním boji za lepším životem.

EMOTER

Prvním příběhem je nezisková organizace EMOTER, kterou tvoří skupina lékařů a studentů medicíny, kteří pomáhají v africké Ugandě. Jedná se o náš první příběh, který přesahuje hranice České republiky. Aby zde lékaři vůbec mohli pomáhat těm, kteří to potřebují, musí se vydávat na několikadenní výpravy, na které potřebují speciální vybavení. A právě to se jim pokoušíme zajistit.

Mobilní hospic Nejste sami v Olomouci

Dalším je příběh lékařů z Mobilního hospice – Nejste sami. Jedná se o seskupení, které pomáhá seniorům důstojně dožít v jejich domovech a v kruhu svých nejbližších. K tomu, aby lékaři a sestry mohli pacienty monitorovat, potřebují drahé vybavení včetně notebooku. A právě notebook se lékařům snažíme pomoct získat.

ISNA-MSE

Příběh nestátní, neziskové organizace ISNA-MSE se začal psát v Ostravě v roce 2003. Hlavní náplní bylo organizování praxí pro studenty nedaleké Ostravské univerzity a doučování dětí základních škol. Od té doby urazila ISNA-MSE® obrovský kus cesty. Kromě vzdělávání odborníků v oblasti Snoezelen konceptu, se věnuje koherentní neurosenzorické intenzivní, individuální rehabilitaci pro osoby vyžadující různou míru podpory. K tomu potřebují potřebné vybavení a my jim pomáháme vybrat na něj peníze.

Domovinka

Senioři z plzeňské Domovinky by bez této skvělé organizace museli žít úplně sami. Zdejší pracovníci jim pomáhají, povídají si s nimi a dělají jim život ve všech ohledech lepší a příjemnější. Jejich velkou pomocnicí je i labradorka Hessy. Za vybranou částku se mohou senioři těšit na 100 hodin canisterapie.

Chráněné bydlení Ovečka

V Chráněném bydlení Ovečka v Brně se pomáhá a poskytuje azyl duševně nemocným lidem. Tyto duševní nemoci klienty omezují v běžném životě a potřebují tak každodenní pomoc. Toto místo se skvělou rodinnou atmosférou jim s těmito problémy pomáhá a učí je samostatnosti. V této nelehké době ale potřebují naši pomoc ve formě ochranných pomůcek proti nemoci COVID-19. Jen s vaší pomocí se nám může podařit Chráněnému bydlení pomoct.

Příběh Štěpánka Vaňka

Nakonec tu máme příběhy dvou nemocných dětí. Jedním z nich je Štěpánek, který se narodil jako úplně zdravé miminko, ale časem mu byla diagnostikována centrální svalová hypotonie. Boj s takovou nemocí znamená pro rodiče i Štěpánka doživotní dřinu. 

V mnoha případech se jedná o neskutečný boj, který nenabývá konce. Po spoustě let se někteří pacienti nedokáží otočit, zvednout hlavu, sednout si, nebo se postavit na nohy a žít alespoň z části plnohodnotný život. Abychom této rodině život alespoň trošku usnadnili vybíráme část peněz na financování speciálního osobního automobilu VW Sharan, který bude pro Štěpánka a jeho maminku velkým pomocníkem na cestách za lékaři, na rehabilitace, do školy i na výlety.

Příběh Terezky Knappové

Posledním je příběh Terezky Knappové, děvčátka s mozkovou obrnou. Terezce jsme pomáhali už v roce 2019, kdy se nám pro ni podařilo vybrat peníze na speciální nasluchátko, které ji pomáhá se naučit lépe mluvit a komunikovat s okolím. Nyní holčička potřebuje speciální rehabilitační pobyt v lázních Klimkovice, na který jí pomáháme vybrat 15 tisíc korun.