5 tipů k netoxické domácnosti

Netoxická domácnost je domácnost, která může být brána jako čistě přírodní, ekologická a bez zbytečné chemie. Tato tři poslední slova jsou důležitá, jelikož ne všechno co je přírodní, je i bez přidané chemie. Proto Vám ráda uvedu pár tipů, které Vám pomohou s netoxickou domácností začít.

1. Ekologické produkty jsou často velmi drahé. Jak je ale pořídit levně? Nejlevnější variantou je vlastní výroba. Samostatné ingredience stojí mnohem méně peněz než jakýkoli hotový produkt a času na tom zase tolik nestrávíte. Nejjednodušší je začít s přípravky k praní a postupně, až si výrobu osvojíte, můžete objevovat nové a nové způsoby i přípravky. Samozřejmě asi nebudete spokojení hned s prvním produktem, který doma vyrobíte, ale jakmile jej vyzkoušíte, budete spokojení.

2. Pokud s netoxickou domácností začínáte, je dobré začít s tím nejjednodušším, co Vás ani nebude stát moc peněz. Jedná se například o dobrý vzduch doma. Náš domov je místo, kde trávíme spoustu času, a proto je důležité mít v něm čistý vzduch, když už venku na ulici dýcháme tolik toxinů. Nejzákladnější cestou pro udržení správného vzduchu v domově je každodenní větrání a samozřejmě květiny. Pokud už jich máte dost, tak dalším krokem je zbavit se všech svíček a osvěžovačů vzduchu. Chápu, že pro milovníky svíček a útulného prostředí je to těžká podpásovka, ale nedávný výzkum zaměřený na svíčky ukázal, že produkují toxiny odpovídající vykouření jedné cigarety. Osvěžovače vzduchu obsahují přes 100 různých chemikálií, včetně těkavých organických sloučenin a polotěkavých organických sloučenin. Po tomto zjištění jsem i já většinu svíček vyhodila a nechala si jich pár jen na zvláštní příležitosti. Přece jen zdraví je přednější než naoko hezký pokoj.

3. Dalším bodem je se zbavit, nebo alespoň tolik nepoužívat laky na nehty a také deodoranty. Jedná se o dva produkty, které naši kůži ohrožují snad nejvíce a produkují spoustu škodlivých látek, které se do těla dostanou kromě dýchání i přes kůži. U deodorantů je to ještě horší ve chvíli, kdy je nanášíte na čerstvé oholené podpaží. Blíží se léto, a tak samozřejmě chápu důležitost deodorantů, nicméně existuje spousta přírodních variant, kdy šetříte jak sebe tak i životní prostředí. Jsou samozřejmě o něco dražší, ale mnohem šetrnější, než klasický deodorant za 50 Kč z drogerie.

4. A abych nemluvila jen o tom, co se děje kolem nás, tak samozřejmě neodmyslitelnou součástí netoxického života je kvalita potravin. Je velmi důležité se zamyslet nad tím, čím naše tělo živíme. To jak vypadá naše tělo zevnitř nezjistíme, a o to více bychom měli na stravu dbát. Na povrchu se sice můžeme zdát zdraví, ale uvnitř to tak být nemusí. To se pak samozřejmě projevuje i na naší pleti, což se snažíme vyřešit spoustou krémů s přidanými chemikáliemi, které rozhodně nepomohou. A pokud ano, tak jedině krátkodobě a pak se problémy vrátí a častokrát v mnohem rozsáhlejší podobě. Proto doporučuji zamyslet se nad i svým jídelníček a způsobem jakým se stravujete. Často většina problémů pramení právě ze špatné stravy.

5. Jestliže Vás netoxická domácnost zaujala, rozhodně doporučuji webové stránky Netoxická domácnost, kde najdete spoustu dalších tipů a triků. Pokud chcete být neustále informování o novinkách eko domácnosti, tak můžete sledovat facebookovou skupinu Svět non toxic. Najedete tam základní články a rady, které výrobky jsou vhodné a kterým se raději vyhnout, protože ač se zdají být přírodní, nemusí to tak ve skutečnosti být.