16 osobností, 17 výjimečných počinů a 10 mladých nadějí – Cena Josefa Vavrouška

Cena Josefa Vavrouška bude znát své vítěze už 13. července budeme. O ocenění se letos ucházejí 43 osobností: biologové, zástupci environmentálních organizací, udržitelné energetiky ale i pedagogové či osobnosti environmentální publicistiky. Ocenění udělím Nadace Partnerství za dlouhodobý přínos, výjimečný počin a letos podruhé i za Ekozásek roku v kategorii mladých do 33 let. Vyhlášení proběhne již tradičně v Praze v senátních prostorách Valdštejnského paláce.

Nominace – Cena Josefa Vavrouška v kategorii za dlouhodobý přínos

Nominaci za dlouhodobý přínos získal například biolog Mojmír Vlašín, který je jednou z vůdčích osobností ochrany přírody. Známá je jeho angažovanost v souvislosti Novomlýnskými nádržemi, ochranou přírody na Soutoku či vzácných horských ekosystémů v Národním parku Šumava. Spolupracoval také s Českou televizí na řadě naučných pořadů. 

Dalším nominovaným je Václav Cílek – původně geolog, známý především jako publicista a filozof. Cílek je oceňovaným autorem a spoluautorem asi tří desítek publikací, v nichž se zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací.

Ve stejné kategorii pak získala nominaci také Hana Korvasová, spoluzakladatelka a ředitelka environmentální vzdělávací organizace Lipka, která je v jejím čele už 19 let. Malou organizaci se i podařilo proměnit ve významnou součást nejen brněnského environmentálního vzdělávání.

Cena Josefa Vavrouška obdržela i nominaci i dvojice Martin Hutař a Karel Matějprůkopníci ekologického zemědělství v České republice, zakladatelé a spolumajitelé firmy PROBIO, která v roce 1992 byla první, kdo v České republice začal zpracovávat biopotraviny a poukazovat na jejich přínos.

Dalšími nominovanými v této kategorii jsou: Martin Slunečko, Miloslava Štěrbová, Hana Šantrůčková, Milada Vrbová, Vít Kouřil, Lukáš Čížek, Jindřich Hýža, Erich Vodňanský, Vlasta Ondrová, Pavel Jeřábek, Vratislav Filler,Helena Vágnerová

Nominace – Cena Josefa Vavrouška v kategorii výjimečný počin

Za výjimečný počin si nominaci vysloužil ekolog a aktivista Jiří Malík za projekt Živá krajina, který se zabývá adaptací na klimatickou změnu s aktivním zapojením veřejnosti.

Cena Josefa Vavrouška dále nominovala Soňu Jonášovou, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky a propagátorka udržitelných principů hospodaření, která je také spoluzakladatelkou iniciativy Změna k lepšímu sdružující organizace a firmy se zájmem o udržitelnost a inovace.

Dalším nominovaným je Stanislav Pernický předseda MO Českého rybářského svazu v Hustopečích nad Bečvou, který se podílel na revitalizaci řeky Bečvy zasaženou únikem chemických látek a aktivně se zasazoval o prošetření celé kauzy. Mezi nominovanými je i bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček za prosazování udržitelného rozvoje v rámci svého resortu i státní správě. 

Dalšími nominovanými v této kategorii jsou: Martin Václavík, Magdalena Davis, Stanislav Pernický, Soňa Jonášová, Milan Peňáz, Marcela Knápková, Tomáš Petříček, Jiří Krist, Filip Šálek, Tomáš Matýsek, Michal Polanský, Lucie Poubová a Kristýna Holubová, Ondráš Přibyla, Petr Rejzek, Jiří Malík, Anežka Bartošová, Alice Hrbková a Hynek Skořepa

Nominace za Ekozásek roku

V kategorii pro mladé do 33 let, která byla letos vypsána teprve podruhé, byl nominován Martin Madej, analytik, podporovatel rozvoje obnovitelných zdrojů energie. Madej působí v Alianci pro energetickou soběstačnost, kde prosazuje inovativní agrivoltaiku, spojení zemědělské produkce s možností umístit nad plodiny solární panely.

Další nominovanou je Jana Sehnalová, která je jednou z vůdčích osobností revitalizace krajiny v obci Vinaře ve Středočeském kraji, kde se podílí na výsadbách stromů a opatření pro zadržování vody v krajině.

Nominovaný je také Michael Mikát, který v roce 2020 sehnal desítky dobrovolníků z řad vědců, odborníků a také studentů odborných biologických vysokých škol a zajistil vypracování biologické studie, díky které se podařilo zachránit přírodní památku Na Plachtě v Hradci Králové před plánovanou výstavbou.

Na Ekozásek bylo možné nominovat i autory audiovizuální tvorby s environmentální tematikou, tu reprezentuje například Pavla Wernerová, blogerka a autorka podcastu Ekomaniaci.

Dalšími nominovanými v této kategorii jsou: Wangari, z. s., Zdeněk Špíšek, Veronika Ambrozyová, Tereza Černá, Pavel Zedníček, Jana PeigerováVšechny nominace pro letošní ročník na www.cenajosefavavrouska.cz/Nominace/2020

Zdroj obrázku: cenajosefavavrouska.cz